به گزارش می متالز، بازار سهام در روز شنبه بسیار پرهیجان و مملو از سفارشهای خرید سهامداران حقیقی بود. علاوه بر شکسته شدن رکورد تاریخی رشد مقداری شاخص کل بورس تهران و سقفشکنی این نماگر اصلی بازار سهام، امروز شاهد شکسته شدن یک رکورد دیگر در زمینه تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی نیز بودیم. رشد بیش از 40 درصدی قیمت جهانی نفت و بازگشت آرامش به معاملات بازار سهام در بورسهای بینالمللی در روزهای پایانی هفته گذشته جسارت خرید در نمادهای کامودیتیمحور بورس تهران را به طرز قابل توجهی افزایش دادهاست. تعطیلی این بازارها تا پایان روز یکشنبه نیز میتواند تداوم روند فعلی را در جریان خرید و فروشهای روز آینده در پی داشته باشد. از سوی دیگر وضعیت معاملات در نمادهای غیرکامودیتی نظیر بانکیها، غذاییها و داروییها نیز از داغ بودن تنور معاملاتی در این گروهها خبر میدهد. هرچند در چنین وضعیتی با اقبال بیشتر سرمایهگذاران به سهام گروههای کامودیتی، تا حدودی از انبوه سفارشهای خرید در صف نمادهای غیرکامودیتی کاسته شده و برخی از این نمادها در مسیر اصلاح قیمتی حرکت میکنند اما عطش خرید همچنان در کلیت فضای بورس ملاحظه میشود.
از 317 نماد فعال بورسی، قیمت پایانی 298 نماد در پایان بازار روز شنبه مثبت بود. این اتفاق در حالی رخ داد که از این تعداد، 231 نماد بورسی با صف خریدی به ارزش 1901 میلیارد تومان مواجه بودند. در فرابورس نیز از 120 نماد فعال، 81 نماد صف خریدی به مجموع ارزش 915 میلیارد تومان داشتند و در بازار پایه از 139 نماد، 82 نماد در مجموع 274 میلیارد تومان سفارش خرید بدون عرضه را تجربه کردند. با این حساب ارزش صفهای خرید در کل بازار سهام در پایان ساعت کاری روز شنبه به رقم 3090 میلیارد تومان رسید. در نقطه مقابل ارزش صفهای فروش رقم مختصر 12 میلیارد تومان را نشان میدهد.
جابجا شدن خالص سهام به ارزش 1145 میلیارد تومان از کدهای حقوقی به حقیقی نشان میدهد که جریان ورود پول سرگردان به تالار شیشهای با قدرت بیشتری ادامه دارد. برچیده شدن صفهای خرید و بازآرایی سفارشها در سقف مجاز روزانه در نمادهای پرطرفداری بورسی نیز موید این مطلب است. حاصل تقابل عرضه و تقاضا به ثبت 4775 میلیارد تومانی ارزش معاملات خرد در روز جاری منجر شد. رقمی که اگرچه از سقف تاریخی خود در روزهای ابتدایی سال جاری فاصله دارد اما با توجه به ارزش صفهای خرید باقیمانده در پایان بازار از پتانسیل ثبت ارزشهای بالاتر حکایت میکند. از سویی برطرف نشدن مشکلات هسته معاملات در داد و ستدهای امروز نیز یکی از دلایل مهم افت سطح ارزش معاملات خرد به شمار میآید. یکی از صنایع مطرح در زمینه جابجایی سهام حقوقی به حقیقی در جابجاییهای امروز، گروه فرآوردههای نفتی و به طور خاص سه نماد مطرح «شپنا»، «شتران» و «شبندر» بودند که در مجموع 370 میلیارد تومان از خالص تغییر مالکیت در بورس تهران را به خود اختصاص دادند. تحرکات سهامداران عمده و سرمایههای خرد از این منظر در نمادهای بزرگ پالایشی جالب توجه است.
از دیگر مواردی که اولویتبندی سفارشهای خرید را نشان میدهد، هجوم سرمایهها به سمت سهامیست که طی ماههای گذشته رشد قیمتی کمتری را تجربه کردهاند. نمادهایی مانند «های وب»، «ونوین» و «پترول» در این دستهبندی قرار میگیرند که در زمره برترین نمادها به لحاظ ارزش صفهای خرید روزانه هستند.
به طور کلی رویکرد فعالان بازار سهام نوعی خوشبینی نسبت به برچیده شدن ویروس کرونا در جامعه را نشان میدهد. امری که در لایههای پنهان رفتاری، با چاشنی خوشخیالی و نگاه سطحی همراه است.
امروز ناظر فرابورس در اطلاعیهای خبر از اعمال محدودیت حجمی در سفارشگذاری روزانه دادهاست. براین اساس سقف هر سفارش برای نمادهایی با سرمایه پایه 100 میلیون و بیشتر 200 هزار سهم و برای نمادهایی با سرمایه پایه کمتر از 100 میلیون، 100 هزار سهم خواهد بود. لازم به ذکر است در نمادهای عرضه اولیهای روال کار به همان شیوه سابق خواهد بود.
یکی دیگر از نکات مهم در جریان خرید و فروشهای امروز، ابطال و عدم تایید کلیه معاملات در نمادهای «بکام»، «بسوییچ»، «غپاک»، «ختور»، «لپارس»، «کسرام» و بخشی از معاملات «سمازن» بود. دلیل این اقدام، ظن دستکاری در خرید و فروشهای روزانه خواهد بود. سختگیریهای سازمان برای عدم دستکاری معاملات با اعمال دو قانون جدید دیگر ادامه دارد. در همین راستا سازمان بورس صبح امروز در اطلاعیهای از اعمال دو قانون جدید برای کارگزاریها خبر داد. اول اینکه ارسال دسته سفارش از ساعت ۸:۳۲ امکان پذیر است و ثانیا معاملات مشتریانی که ۳۰۰ میلی ثانیه بین ارسال سفارشات آنها فاصله نباشد تایید نخواهد شد. این قانون به منظور رقابتپدیری بیشتر و حذف امتیازهای ویژه برای نمادهاییست که در کانون توجهات اهالی بازار سهام قرار دارند.